We weten dat een miskraam veel voorkomt; 1 op de 4 vrouwen maakt in haar leven één of meerdere miskramen mee. We weten ook dat het aantal abortussen nog hoger is. De impact na een miskraam kan groot zijn. Denk naast geestelijke gezondheid ook aan secundaire problematiek met betrekking tot persoonlijke relaties en het functioneren op het werk. Uit het onderzoek van Farren et al., 2020 is gebleken dat 9 maanden na een miskraam:
Jammer genoeg laat onderzoek zien dat 20-65% van de vrouwen met een miskraam ontevreden is over ontvangen zorg (Leusink en Ott, 2022). De juiste nazorg leveren aan vrouwen na een miskraam, is een must. Maar hoe? Hoe besteed je aandacht aan de beleving van vrouwen na een miskraam en hoe begeleid je iemand hierin? Welke methodiek sluit hierop aan?
Als zorgprofessional, zie je ongetwijfeld vrouwen en of mannen die verlies in de zwangerschap hebben meegemaakt. Veel professionals vinden het lastig hoe ze vrouwen met een miskraam goed kunnen begeleiden om met hun verlies om te gaan. Misschien herken je dat?
Vraag jij je als professional af wat je kunt doen aan nazorg zodat vrouwen en mannen zich gehoord en gezien voelen?
Wat deze vrouwen en partners nodig hebben is de juiste zorg en aandacht. Miskraambegeleiding vereist een weloverwogen, specifieke en deskundige aanpak. Goed om te weten, er is gespecialiseerde hulp beschikbaar en je hoeft dit niet zelf te doen. Doorverwijzen is ook een vorm van goede zorg.
Als miskraamcoach werk ik met het bewezen 5 stappenprogramma van miskraam begeleiding Nederland, waarbij er expliciet wordt stil gestaan bij het gemis en het verlies. Het ongeboren kind (of ongeboren kinderen) krijgt een plekje binnen het gezin, waardoor er meer rust zal worden ervaren. De begeleiding is heel gericht en met snel resultaat. Individueel of samen met partner. Ik heb al veel vrouwen en hun partners mogen helpen.
Wat vraag ik u te doen?
Tref je een mevrouw (of partner) in jouw spreekuur die gerichte begeleiding nodig heeft om met miskramen om te gaan? Dan zou ik het zeer waarderen als jij haar wilt attenderen op mijn website of telefoonnummer. Een eerste telefoongesprek is altijd gratis en voor veel vrouwen is dat al heel waardevol.
Mocht je meer willen weten over mijn begeleiding als miskraamcoach, ik kom met plezier langs op jouw praktijk om kennis te maken. Ik kan jou dan ook flyers brengen, die je eventueel kunt meegeven of in de wachtkamer kunt leggen. Of download hier de digitale folder.