Kwaliteit en deskundigheid

Als bekkenfysiotherapeut (MSc.) en gecertificeerd miskraamcoach, opgeleid door Miriam van Kreij van Miskraambegeleiding Nederland, bied ik hoogwaardige begeleiding.

Bewezen effectief

Het 5-stappenprogramma ”Krachtig herstellen van je miskraam” is KNOV geaccrediteerd en heeft zich al 12 jaar bewezen in de praktijk. Veel vrouwen zijn succesvol voor dit programma gegaan.

Kennis en ervaringsdeskundige

Als iemand die zelf een kindje heeft verloren tijdens de zwangerschap, gevochten heeft tegen een postnatale depressie en geworsteld heeft met schuldgevoelens rond moederschap, put ik uit mijn kennis en persoonlijke ervaring om jou te helpen.

Impact van een miskraam op je leven…

Welkom. Ik begrijp dat je onlangs een miskraam hebt doorgemaakt en dat je meer wilt weten over emotionele herstel? Het kan ook zijn dat het al enige tijd geleden is, maar dat het verlies nog steeds invloed heeft op je leven. Misschien ken je zelfs iemand die worstelt met verlies in de zwangerschap.

Een miskraam heeft vaak een grotere impact dan je in eerste instantie had verwacht. Je hebt er wellicht van gehoord, maar nu het jou persoonlijk is overkomen, overvalt het je. Rationeel gezien lijkt het logisch om gewoon door te gaan en afleiding te zoeken, maar je gevoel en lijf zeggen iets anders. Je voelt je vermoeid, futloos en hebt weinig interesse in activiteiten. De impact is zo groot omdat de liefde voor je kindje er vanaf het begin was. Je verliest een dierbare. Ook al was deze niet zichtbaar, je voelde wel degelijk een verbinding (en die is er nog steeds). Het is normaal dat je tijd nodig hebt om dit verlies een plek te geven en te rouwen.

Iedereen verwerkt een miskraam op zijn eigen tempo. Sommige vrouwen kunnen vrij snel hun leven weer oppakken. Terwijl de ander langer de tijd nodig heeft om het verlies en haar gevoelens een plek te geven. Veelvoorkomende emoties zijn; Boosheid, leegte, verdrietig, eenzaamheid, jaloezie, schuldgevoel, angst en een verminderd zelfvertrouwen

Als je meer energie en minder schuldgevoelens wilt ervaren, ik sta klaar om je te begeleiden in mijn 1:1 coaching traject. Wil jij leren het verlies niet los te laten maar het op een andere manier leren vasthouden? Ja, deze twee gaan hand in hand. Ik bied aandacht en zorg voor jouw miskraam op jouw eigen manier. Dit traject is persoonlijk en volledig afgestemd op jou.

Telefoon afbeelding voor kennismakingsgesprek voor miskraambegeleiding

Voor wie is miskraambegeleiding geschikt?

Miskraambegeleiding is bedoeld voor iedereen die verlies in de zwangerschap heeft meegemaakt, inclusief partners, grootouders en anderen die het verlies van dichtbij hebben ervaren. Je hoopvolle dromen zijn plotseling stilgevallen. Je voelt het verdriet van een zo gekoesterde zwangerschap. Herkennen de onderstaande gevoelens zich bij jou? Dan weet ik zeker dat dit coachingstraject iets voor jou is.

 • Ik voel me uitgeput, omdat ik voortdurend aan het verlies denk en erover pieker.
 • Ik heb geen vertrouwen meer in mijn lijf, wat me onzeker maakt.
 • Ik functioneer niet optimaal op mijn werk, in mijn relatie of binnen mijn gezin, en dat frustreert me.
 • Ik voel me eenzaam in mijn verdriet, omdat mijn omgeving doorgaat met hun leven.
 • Ik voel dat ik er iets mee moet doen, maar ik weet niet hoe ik het aan moet pakken.
 • Ik durf een nieuwe zwangerschap niet aan.
 • Ik durf niet meer te genieten van mijn nieuwe zwangerschap, uit angst voor herhaling. Zelfs extra echo’s stellen me niet echt gerust.
 • Ik voel me schuldig omdat ik mijn kind(eren) geen broertje of zusje kan geven.
 • Het verdriet is veel meer aanwezig nu ik een levend kindje heb

Dit zijn slecht enkele voorbeelden. Ongeacht of het verlies enkele weken, maanden of zelfs jaren geleden is, een miskraam heeft impact. Veel vrouwen die ik spreek worstelen met deze gevoelens.

Ik wil je laten weten dat het niet zo hoeft te zijn. Zoek begeleiding die bij jou past! Ik begeleid je zonder te oordelen.

Zittend op een marmeren trap, wachten op een kennismakingsgesprek

In welke situaties begeleid ik als miskraamcoach?

Als miskraamcoach bied ik begeleiding in verschillende situaties, waaronder:

 • Miskraam
 • Miskramen
 • Zwangerschap beëindiging
 • Afgebroken zwangerschap
 • Abortus provocatus
 • Late zwangerschapsafbreking
 • Mola-zwangerschap
 • Herhaalde ‘Mislukte’ terugplaatsingen
 • Stilgeboren/ doodgeboren baby
 • Buitenbaarmoederlijke zwangerschap
 • Verlies in een meerlingzwangerschap
 • Verlies v.d. helft van een tweeling
 • Verlies bij donorconceptie of in fertiliteitstrajecten
 • Verlies van embryo’s in een vruchtbaarheidstraject,
 • Verlies van een voldragen kindje, voor, tijdens of na de geboorte
 •  Om medische reden afgebroken zwangerschap

Stel je eens voor dat….

Je meer rust ervaart in je hoofd en de energie hebt om dingen te ondernemen

Dat je 100% aanwezig bent en volop kunt genieten van de mensen om je heen.

Hoe zou het voor je zijn als je een diepe verbondenheid voelt met elk van je gezinsleden, inclusief je ongeboren kind(eren).

Dat je je verdriet en gemis niet langer hoeft weg te duwen uit schuldgevoelens.

En je jezelf niet langer hoeft op te hijsen om de dag te beginnen.

Je niet meer angstig bent over de toekomst, ongeacht wat deze brengt.

En je kunt beter omgaan met ongevraagde adviezen van anderen.

Het gaat het hele gezin beter, als er aandacht is voor de miskraam. Durf je voor te stellen hoe jouw leven zou kunnen veranderen met de juiste begeleiding tijdens dit proces.

Genieten van de mensen die ik lief heb

‘Hoe fijn is het als je weer kunt genieten van de dingen die je liefhebt’.

Het begint allemaal met een hartelijke kennismaking. Bel me gerust, ik luister graag naar jou.

Hoe begeleid ik?

Mijn benadering is open, persoonlijk en met oprechte interesse in jou. Ik werk met het 5-stappenprogramma van Miskraambegeleiding Nederland, dat speciaal is ontwikkelt om vrouwen en mannen te begeleiden na een miskraam. Door middel van laagdrempelige oefeningen krijg je verassende inzichten, nieuwe ervaringen en praktische handvatten. De 5 stappen om je weer met vertrouwen de toekomst in te laten gaan, met een diepe verbinding met het kindje dat zo kort bij je was. Ongeacht wat die toekomst brengt. 

Wat kun je verwachten in dit traject?

 • Intakegesprek
 • Live 1-op-1 begeleiding
 • Traject op maat
 • Twee live sessies
 • Verdiepende en praktische opdrachten
 • Twee telefonische coachgesprekken
 • Twee bonussen: je eigen werkboek en persoonlijk contact via WhatsApp.
Miskraambegeleiding materialen stap 5

Welke 5-stappen gaan we doorlopen?

Ik geloof in een stapsgewijze aanpak om je te helpen herstellen en weer op te bouwen. Samen zullen we de volgende stappen doorlopen:

 • We brengen kort en krachtig jouw situatie in kaart, wat vaak leidt tot de eerste helpende inzichten.
 • We nemen de tijd om bewust stil te staan voor wat je verloren bent. Een bijzonder moment van aandacht waarin er ruimte is voor jouw emoties en gevoelens.
 • We kijken naar jouw gezin en alle gezinsleden, waardoor je je na deze stap weer steviger voelt staan als vrouw, partner en moeder. Het versterkt de verbinding binnen je gezin.
 • Het verlies van een kindje vergt veel energie, zowel fysiek als emotioneel. In deze stap leer je weer rust en ontspanning te vinden na je miskraam, door nieuwe coping mechanismen te ontwikkelen die je veerkracht zullen herstellen.
 • Na deze stap, stap jij met meer vertrouwen de toekomst in. Je zult nieuwe mogelijkheden omarmen, zodat je je verder kunt ontwikkelen in je werk, relatie en als moeder.

Voorafgaand aan het traject plannen we een kennismakingsgesprek in om een duidelijk beeld te krijgen van de uitdagingen waar je mee worstelt en om te beoordelen of ik de juiste ondersteuning kan bieden. Zodra jij bereid bent om dit traject samen met mij aan te gaan, zullen we de eerste live sessie inplannen en kunnen we van start gaan.  

Wat wordt er gezegd over de coaching van Sharon?

Testimonials

Sharon straalt een gevoel van rust en warmte uit, waardoor ik me open voelde om dit onderwerp bespreekbaar te maken. Het vijf stappenprogramma heeft me nieuwe inzichten gegeven, vooral het besef van mijn eigen unieke plek binnen ons gezin vond ik zo waardevol.

Anoniem

“Ik had eerst twijfels of het voor mij nog wel relevant was, of de miskramen voor mij nog wel echt zo’n issue was. Maar het heeft mij toch positief verrast. Nu voel ik een diepere band met mijn twee geboren kinderen dankzij de verbinding met mijn niet-geboren kinderen. Je waardevolle begeleiding gaf me de veiligheid om mezelf te zijn en om alle gevoelens toe te laten. Je leerde me dat de niet-geboren kinderen er echt bij horen. Ik zal jou zeker aanraden aan iedereen die een miskraam wil verwerken.”

Amanda Kroeze

Ik vond het spannend om te starten. Had ik het maar eerder gedaan. De begeleiding van Sharon heb ik als prettig en rustig ervaren.
Ik voel meer rust en minder schuldgevoelens naar mijn jongste zoon

Sanne

Veel gestelde vragen over miskraambegeleiding…

Staat jou vraag er niet tussen, laat het me weten!

Wordt jouw coaching vergoed?

Op dit moment wordt mijn coaching nog niet vergoed door zorgverzekeraars. Gelukkig vergoeden steeds meer werkgevers mijn coaching. Wellicht is het interessant voor je om het artikel ‘aan het werk na je miskraam’ te lezen, dat onlangs in het Financieel Dagblad verscheen?

Je kunt het artikel hier downloaden

Is miskraambegeleiding ook voor zwangere vrouwen?

Absoluut, juist dan is begeleiding belangrijk. Een nieuwe zwangerschap heelt het eerdere verdriet niet. Aandacht geven aan het verlies en het op een goede manier een plek geven, geeft meer vertrouwen in jezelf, je lichaam, de bevalling en de geboorte. Bovendien kan het lastiger zijn om tijd voor jezelf te nemen wanneer de baby er eenmaal is, dus het is goed om daar nu al aan te werken.

Hoe snel na de fysieke miskraam kan je beginnen met miskraambegeleiding?

Je kunt direct na de fysieke miskraam beginnen met de begeleiding, maar ook tot 40 jaar later. Gemiddeld ervaren vrouwen de emotionele impact van een miskraam pas nadat het fysieke deel achter de rug is. Op dat moment merken ze dat ze tegen bepaalde zaken aanlopen. Een veel gehoorde zin is: ‘ik ben zo moe’, of ‘mijn omgeving vraagt er steeds minder naar’.

Kan ik ook samen met mijn partner komen?

Absoluut, ik moedig het juist aan! Hoewel jullie mogelijk verschillend omgaan met verdriet, hebben jullie het verlies samen ervaren. Samen de begeleiding volgen kan jullie band alleen maar versterken. Als jullie aan de begeleiding beginnen, zijn er geen extra kosten aan verbonden.

Hoe lang duurt het gehele miskraambegeleiding traject?

De twee live sessies worden twee weken na elkaar gepland. Op dat moment heb je al het grootste resultaat behaald. De twee coachgesprekken vinden plaats in de 6 weken daarna. Het traject duurt niet maandenlang, maar biedt snel resultaat.

Hoe klinkt dit voor jou?
Spreekt het je aan?

Ik geloof dat je na één coachingssessie al meer rust zult ervaren. Veel vrouwen zijn je al voorgegaan.

Als jij je miskraam wilt verwerken in een 5-stappenprogramma, meld je dan aan? Heb je twijfels of dit echt iets voor je is? Of voel je een duidelijke ‘ja’, maar twijfel je of dit het juiste moment is en heb je nog andere vragen? Neem dan contact met mij op.

Hoe kort of lang geleden het ook is. Alles begint met een hartelijke kennismaking. Dit gesprek is gratis en vrijblijvend. Ik luister graag naar jou